JORDANIË

πŸŒ™ Eén van de bekendste en mooiste woestijnen van Jordanië is Wadi Rum. Het is in feite een rivierdal met veel rotsformaties van zandsteen. Er leven nog steeds enkelen bedoeïenen: de oorspronkelijke bevolking van dit gebied die ver terug gaan in de tijd. Er zijn natuurlijk gevormde bruggen te vinden en overblijfselen van de bewoners uit de prehistorie. In 2011 werd Wadi Rum toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst en is dankzij zijn prachtige en unieke landschap al vaak decor geweest voor filmopnames.

πŸŒ™ Ad Deir, beter bekend als 'The Monastery' is naast Al Khazneh het bekendste bouwwerk in Jordanië. Het is 50 meter hoge en 49 meter breed en heeft waarschijnlijk de functie gehad als mausoleum in 50 n.Chr., ondanks dat de naam 'klooster' betekent. Ad Deir is uit de rotsen gehouwen en een magische plek om te bezoeken. 

πŸŒ™ Tijdens de Wadi Ghuweir Trail, die je in Jordanië kunt lopen, kom je de mooiste vormen en kleuren rotsen tegen. Je staat werkelijk versteld door de rood-oranje dynamisch gevormde rotsen ten gevolge van de erosie die heeft plaatsgevonden door de eeuwen heen. Nu maar hopen dat zo'n rotsblok nog even blijft hangen als je er onderdoor loopt..

πŸŒ™ Kamelen, kamelen, kamelen! Eigenlijk heerlijk apart om te ervaren dat je op de weg in Jordanië moet blijven opletten voor levend wild, zoals voor deze prachtige dieren. Op hun gemakje schuifelen ze met hun dikke kont de weg over. In ieder geval een leuke reden om eventjes in de file te staan;)

πŸŒ™ Naast de kamelen die je in Jordanië in het wild zult aantreffen, zul je in iedere stad of dorp ook zulke rijkelijk versierde exemplaren tegenkomen. Alles voor het toerisme, zeggen ze.. Op iedere hoek van de straat zal een enthousiaste Jordaan je namelijk een rit op een kameel aanbieden om naar je bestemming te komen. In principe kun je niet weten wie de kamelen goed verzorgd, maar met een beetje research van bijvoorbeeld het hostel waar je verblijft, kun je aardig wat te weten komen over betrouwbare en onbetrouwbare aanbieders.

πŸŒ™ Mocht je eens door Jordanië willen reizen, dan mag je Wadi Rum (Protected Area) zeker niet overslaan! Deze wadi (rivierdal) is de grootste in dit land en behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt er overblijfselen vinden van de bewoners uit de prehistorie, zoals rotstekeningen en uitgehakte beelden. Je hoeft deze plek maar in te tikken op internet en je wordt overspoeld met bedoeïnenkampen die je graag aanbieden om bij hen eens te blijven overnachten. Ze lijken vrijwel allemaal op elkaar, maar uniek is zo'n overnachting zeker. Vervolgens kun je dit prachtige gebied verkennen per kameel, jeep of luchtballon. Doen!

πŸŒ™ Petra, Jordanië, staat vooral bekend om de twee uit rots gehakte monumenten 'Al Khazneh' en 'Ad Deir'. Maar in deze stad zijn nog zoveel meer opvallende en wat minder opvallende bouwwerken in de rotsen te vinden, waar je ook kijkt. Vaak gaat het hier om bouwwerken die functioneel waren als huis of tempel. 

πŸŒ™ Zie hier één van de prachtige en eeuwenoude rotstekeningen in het woestijn van Wadi Rum, Jordanië. Gekrast in de zandstenen rotsformaties. Ze golden als een soort bewegwijzering voor degenen die door dit rivierdal heen trokken.

πŸŒ™ Jerash, Jordanië! Als je van ruïnes en overblijfselen uit de Oudheid houdt, kun je deze plek zeker niet overslaan. Jerash ligt in het noorden van het land en ligt aan de rivier 'Jabbok'. Het wordt ook wel 'Gerasa' of 'Antiochië aan de Gouden Rivier' genoemd. Voor een bezoek aan deze plek vol geschiedenis kun je het beste minimaal 2 dagen uittrekken (al is het alleen al om het te verdelen vanwege de hitte) en met een Jordan Pass hoef je niet te betalen aan de ingang. Er is door de jaren heen enorm veel opgegraven en blootgelegd, maar een deel van de schatten ligt nog onder de huidige bebouwing. Hedendaags treden er theatergroepen, dichters, musici vanuit de hele wereld op in de oude theaters.  

πŸŒ™ In Jordanië zijn vele wandelroutes te vinden. Ze zijn niet allemaal aan te raden om zonder gids te lopen, aangezien je er gemakkelijk kunt verdwalen of voor onverwachte verrassingen komt te staan, zoals de hoogte van het water of een doodlopende klif. Gelukkig zijn zijn er een aantal ook zonder begeleiding te doen, al moet je dan wel rekening houden met het tijdstip van vertrek. Naast de hitte midden op de dag, wil je ook niet al te laat vertrekken om in het donker je weg naar huis weer te kunnen vinden;)

πŸŒ™ Al Khazneh, beter bekend als 'The Treasury' is hét visitekaartje van Jordanië. Dit prachtige bouwwerk, uitgehakt uit de zandstenen rotsen, ligt in het stadje Petra. De naam betekent 'de schatkamer' en is een graftombe die in opdracht van koning Aretas III is gemaakt in de eeuw v.Chr. De tempel is maar liefst ca. 40 meter hoog en een ware toeristische trekpleister. De tempel is dagelijks te bezoeken, van 's ochtends vroeg tot in de avond, wanneer er een ware lichtshow gegeven wordt met honderden theelichtjes. Al Khazneh staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en heeft een zichtbare urn in de top waar vermoedelijk schatten in bewaard zouden zijn.

πŸŒ™ Een verblijf in Petra betekent dat je als reiziger niet heen zult kunnen om de flesjes met gekleurd zand. Deze flesjes, met ieder een unieke scène, worden gemaakt door ware kunstenaars die het vak van zandkunst hebben geleerd. Als je de flesjes ziet, zul je steeds weer versteld staan van de kleine kameeltjes en gedetailleerde landschappen die via de kleine opening gecreëerd zijn.

CAMBODJA

πŸŒ™ Deze prachtig vormgegeven graven bij de boeddhistische Wat Polanka tempel in Siem Reap zijn werkelijk een vorm van kunst. Op het terrein van deze religieuze samenleving houden mensen zich bezig met liefdadigheid en een groene leefomgeving. Ook leren kinderen op hun school te leven volgens het boeddhisme en kun je er dus deze rijkelijk versierde graven vinden. Ze worden goed onderhouden en zijn eigenlijk een bezienswaardigheid om eens te bezoeken. Maar natuurlijk zolang je de monniken er maar niet stoort;)

πŸŒ™ In Cambodja kun je de Lotus Farm bezoeken. Er zijn er meerdere in het land en op deze plekken worden lotusbloemen gekweekt en kun je vrij rondlopen om te genieten van deze rustgevende plek. Uiteraard zijn er lotusproducten te koop, maar je kunt ook in één van de hutjes gaan zitten en volledig ontspannen met een kop thee en een boek.

πŸŒ™ Zou jij ook willen wonen in een huis dat 3 meter boven de grond staat? Mij lijkt het magisch! Kampong Phluk in Cambodja is een dorp dat op palen is gemaakt, omdat de plek een groot verschil kent tussen eb en vloed. Bewoners kunnen naar de plaatselijke winkel met een bootje en kinderen kunnen samen spelen door naar elkaar te zwemmen. Ook is er een drijvende Kerk te vinden.

πŸŒ™ De details in de muren van de Angkor What Tempel in Siem Reap, Cambodja, zijn ongelofelijk. Gebouwd in de twaalfde eeuw en omringd door een enorme gracht is deze tempel hét symbool van Cambodja. Er is geen plekje van de tempel onbewerkt gebleven en je vindt dan ook de meest pure vorm van eeuwenoude kunst en verhalen op deze muren. En mocht je toch bezig zijn met een bezoek aan deze tempel, pak dan ook de andere tempels even mee:) Kant en klare routes zijn overal in de stad te boeken!

πŸŒ™ Veel tijd om stil te zitten in Cambodja is er niet. Althans: dat wil je niet! Er is veel te veel moois te zien! Maar natuurlijk is dit ook een land waar het weer en klimaat zo heerlijk is, dat je soms wel even met een goed boek aan het zwembad móet gaan zitten. Moet ook gebeuren;)

πŸŒ™ Houdt je van kunst en theater? Dan is een bezoek aan één van de shows van BAMBU STAGE iets voor jou:) De studenten aan deze theaterschool leggen hun hart en ziel in de vele voorstellingen die ze geven in de hoofdstad van Cambodja. Met als beroemd stuk: ‘The shadow puppet show’. Met hun handgemaakte lederen poppen op stokken nemen ze je mee in een spannend verhaal vol komiek. Maar let ook op de muziek die live wordt gespeeld aan de zijlijn. Weliswaar ook in de schaduw, maar zeker net zo bijzonder. Je kunt alvast een impressie krijgen op hun Instagram: @bambustage

πŸŒ™ Bij iedere tempel in Cambodja zijn er wel kleine winkeltjes en straatverkopers gevestigd. Vooral op de route van de beroemde Angkor Wat Temple. Deze specifieke man verkocht op de top van een tempel deze prachtige papyrus illustraties. Gemaakt met pigment van de rotsen. Als dat geen souvenir is..

πŸŒ™ Peace Cafe in Siem Reap, Cambodja, is zekerweten de moeite waard om te bezoeken! Deze plek biedt niet alleen een volle vegetarische menu-kaart met lekkere drankjes voor ’s middags en ’s avonds, maar bezit ook een fairtrade winkel. Alle producten die hier te koop zijn, worden verkocht voor een eerlijke prijs die de makers verdienen. Van portemonneetjes tot sieraden en huis decoratie. Maar dus ook van een lekkere cola tot aan een heerlijke cocktail onder de warme zon. Zeker een inspirerende plek!

MACEDONIË

πŸŒ™ In het Prespameer tussen Noord-Macedonië, Albanië en Griekenland ligt ‘Golem Grad’: het Pelikanen Eiland, maar ook wel Slangen Eiland genoemd. Dit eiland, ligt in het Macedonische deel van het meer en behoort tot het Nationale Park ‘Galičica’. In de Romeinse tijd werd het eiland bewoond door kloosterlingen, maar nu is het een thuis voor pelikanen, aalscholvers, slangen en schildpadden. Op de top kun je van een prachtig uitzicht over het meer genieten en de gigantische grote hoeveelheden pelikanen om je heen bewonderen. De rotsen en kliffen van Golem Grad zijn zo’n 20 tot 30 meter hoog.

πŸŒ™ Alleen voor deze prachtige grote beesten zou je al een bezoekje moeten gaan brengen aan 'Golem Grad', Macedonië. De bijnaam van dit eiland is dan ook Pelikaneneiland, vanwege de grote hoeveelheid van dit soort watervogel dat zich op het eiland genesteld heeft. 

πŸŒ™ Ben je een avonturier en ben je toevallig ook in Macedonië?;) Dan heb je vast allang gehoord van het Matka Lake. Je hebt dan ook vast allang een busticket gekocht en gepland of je 1, 2 of 3 dagen wilt kanoën, kajakken, waterfietsen of zwemmen tussen de metershoge rotsen van deze kloof. Het is werkelijk waar alsof je de hoofdrolspeler bent op een tropische filmset. Zeker één van de mooiste plekken die ik heb bezocht! Ter info: al had ik het graag gewild, ik was niet degene die deze kajak heeft opgehangen op deze rots. Mindblowing..

πŸŒ™ Eén van de mooiste plekken die ik ooit bezocht heb, is Matka Lake in Macedonië. Een kloof tussen de bergen waar je kunt zwemmen, kanoën, kajakken en theedrinken. Het is werkelijk waar prachtig en het enige wat je ziet, zijn bergen, water en wat boomhutten langs de kant waarbij je alleen maar kunt wegdromen dat je er zou wonen. 

πŸŒ™ Bay of Bones, Macedonië, is een prehistorisch paaldorp dat is nagemaakt op basis van vondsten die aantoonden dat hier rond ongeveer 1200 n.Chr. werkelijk een dorp op palen heeft gestaan. De naam is te danken aan de vele dierlijke botten die hier gevonden zijn. Het dorpje bestaat uit twintig huisjes die te betreden zijn en ligt vlakbij het dorpje Pestani. De échte vondsten zijn te zien in het museum dat ernaast is gebouwd. 

πŸŒ™ Mocht je in Macedonië in de gelegenheid zijn om Ohrid te bezoeken, of er zelfs te verblijven, mag je de houtsnijwerkplaats 'Gallery Π’Ρ€ΠΎΠ½' niet vergeten. Dit atelier ligt midden in het oude stadsdeel en is de werkplek van vader en zoon die zichzelf de oude lokale houtsnijkunst hebben aangeleerd. De galerij is vrij om binnen te lopen en de makers aan het werk te zien. Uiteraard zijn er ook creaties te koop. Je kunt alvast de sfeer proeven op hun website: woodcarvingtron.com

πŸŒ™ Ohrid, Macedonië, staat onder andere bekend om haar prachtige kust aan het 'Meer van Ohrid'. Mocht je dat meer al helemaal bewonderd hebben, kun je er altijd nog voor kiezen om in 1 tot 4 uur naar het Prespameer aan de andere kant van Macedonië te rijden. Ligt er maar net aan welke route je neemt. De makkelijke saaie, of de wat langere, maar veel ruigere en avontuurlijkere door de bergen!

πŸŒ™ In het oude centrum van Skopje, de hoofdstad van Macedonië, kun je het historische fort 'Бкопско КалС' vinden. Het stamt uit de zesde eeuw en is pas vanaf 2006 weer blootgelegd, omdat toen werd begonnen met de opgravingen. In 2009 was dit klaar en hedendaags kun je er vrij een bezoek brengen.

CYPRUS

πŸŒ™ Superbijzonder, deze Makronissos Tombs in Ayia Napa, Cyprus! Deze graven zijn afkomstig uit de Hellenistische en Romeinse periode en tussen 1989 en 1990 opnieuw opgegraven door de gemeente van Ayia Napa. Er zijn er op het moment negentien te zien, samen met een altaar en een oude steengroeve. Ieder graf is te betreden met behulp van een klein trappetje en zijn bijna allemaal hetzelfde. Ze zijn best klein en hebben ieder drie bankjes. Deze plek is vrij te bezoeken en erg bijzonder vanwege de uitgehakte treden en vrije toegang in ieder graf. Ook vindt je er een informatiebord voor als je meer erover wilt weten.

πŸŒ™ Er is niet heel veel uitleg nodig bij deze foto, denk ik zo:) Hoe heerlijk is dit beeld! Lekker wegdromen op het strand. Bij voorkeur ’s avonds, wanneer de hele setting nog magischer wordt. Kon ik er maar wonen! Wie gaat er mee?

πŸŒ™ Blue Lagoon, Cyprus, is ongelofelijk mooi! Het water is zo blauw als uit een tijdschrift en het heeft een prachtig uitzicht op de ruige rotsen en magische oneindigheid van de zee. Het is de grootste baai in de wijk ‘Paphos’ en wordt ook wel het Eiland van Chamili genoemd. De Blue Lagoon is een goede plek om te snorkelen tussen al de vissen en ook nog eens avontuurlijk om te bereiken, want je kunt klimmend over de rotsen gaan of een jeep huren. Uiteraard kun je ook per boot gaan en meteen de kustlijn van deze kant van Cyprus meepakken.

πŸŒ™ Eén van de mooiste beelden uit het sculpturenpark in Ayia Napa, Cyprus, is deze. Maar dat vind ik:) Er zijn genoeg beelden te vinden van een heleboel makers! Allemaal vervaardigd uit verschillende steensoorten. Erg bijzonder en een waar buitenmuseum. Zeker een bezoek waard!

GRAN CANARIA

πŸŒ™ Ooit wel eens geweest in Parque Botánico de Maspalomas op Gran Canaria? Zeker een bezoek waard! In dit aangelegde park vind je de mooiste planten, van soorten die afkomstig zijn van het eiland tot aan exemplaren die je normaal bijvoorbeeld alleen in Amerika vindt. Ze zijn allemaal voorzien van een naambordje met hun afkomst en bijzondere informatie. Maar daarnaast kun je hier ook veel vlinders tegenkomen, die dol zijn op dit mooie gebiedje! Natuurlijk heb ik ook hier wat stenen verzameld, bestemd voor nieuwe ringen:) Hou ze in de gaten!

πŸŒ™ Gran Canaria is zo'n typisch eiland waar alleen al naartoe zou willen om omgeven te zijn met palmbomen! Voor ons als Nederlanders toch wel hét teken dat je écht op vakantie bent. Heerlijk! In alle soorten en maten te vinden. Laat de reis maar beginnen:)

πŸŒ™ Het Palmitos Park is een dierentuin op Gran Canaria, Spanje, met de mooiste exotische dieren. Deze superroze flamingo’s lieten mij weer even doen beseffen dat deze dieren met hun felle kleuren écht bestaan! Wat zijn ze prachtig. Naast deze prachtdieren zijn er ook stokstaartjes, dolfijnen, exotische vogels, schildpadden, etc. Te veel om op te noemen! Trek zeker een hele dag uit voor dit dierenpark, want als dierenliefhebber zul je de gehele dag zoet zijn. Maar mocht je twijfelen: je kunt een 1-dagskaart kopen, of een 2-dagenkaart met korting om alles nóg beter te bekijken. Daar heeft het park dan weer goed op ingespeeld;) Uiteraard heb ik ook hier een paar mooie stenen gevonden die in een paar mooie ringen gaan.

πŸŒ™ In de straten van de Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, vindt je heel wat authentieke panden. Supermooie kleurrijke gebouwen die meteen opvallen door hun felle kleuren en karakteristieke vormgeving. Naast alle activiteiten die je in deze stad kunt doen, zoals musea bezoeken en shoppen, zijn deze oude panden alleen al een reden om even door de hoofdstad te lopen met een lekker koud drankje:)

πŸŒ™ Shopping: who's with me?? Boulevard El Faro, Gran Canaria, heeft heel wat mooie winkels voor een middagvullend programma! Grotere merken zijn hier gevestigd en als je er dorst van hebt gekregen, schuif je even aan bij een terrasje. Prima deal, lijkt me.

πŸŒ™ Templo Ecuménico El Salvador is een prachtige Rooms-Katholieke Kerk in Maspalomas, Gran Canaria. Het is een plek vol stilte en spiritualiteit, om in alle rust het geloof uit te kunnen oefenen. Er zijn iedere dag meerdere missen en ook is de Kerk ingesteld op het toerisme: je kunt er vrij rondlopen en op de achterste banken zijn QR-codes te vinden om in verschillende talen informatie op te kunnen zoeken over de Kerk. Of je gaat natuurlijk naar één van de buitenlandse missen in jouw taal! Je vindt binnen aan de zijkanten ook bakjes om in te doneren. Zeker aan te raden in deze mooie Kerk.

πŸŒ™ Catedral de Santa-Ana is dé kathedraal en basiliek van Las Palmas, Gran Canaria. In de religieuze architectuur van de Canarische Eilanden wordt dit gebouw gezien als de belangrijkste. in 1497 werd de bouw begonnen in opdracht van Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië. De bouw kwam in 1570 tijdelijk stil te liggen door geldtekort en door deze scheiding van de bouwperiodes zijn er twee bouwstijlen te vinden in de kathedraal:  gotisch qua interieur en  neoclassicistisch als exterieur. Bijzonder!

πŸŒ™ Naast het Finca Canarias Aloe Vera Centre in San Agustín, Gran Canaria, kun je gezellig eten in dit vrolijk vormgegeven restaurant! De hele plek is gevuld met vrolijkheid en retro decoratie, inclusief deze superkleurrijke hippie-tuktuk! Gezellig! Dus als je eerst een informatieve rondleiding hebt gehad langs aloe vera-planten en allerlei producten hebt kunnen uitproberen, kun je hier lekker nagenieten van je aankopen.

πŸŒ™ Vanuit Palmitos Park in Gran Canaria zag ik dit prachtige uitzicht met alles waarvoor ik in dat land was: bergen en palmbomen. Natuurlijk is dit niet het enige punt van waaruit je zo'n uitzicht krijgt. In heel Gran Canaria zijn verschillende adembenemende bergen te vinden die je kunt bewandelen of beklimmen. Google is your best friend om eens te kijken welke geschikt en het meest uitdagend is voor jou!